duminică , martie 26 2023
Breaking News
Home / Sanatate / Microscopie Speculara

Microscopie Speculara

La ce ajuta o microscopie speculara?

In viata de zi cu zi exista persoane care au de efectuat o microscopie speculara. Aceasta le-a fost recomandata de catre medicul oftalmolog, din mai multe motive. Ce este o astfel de microscopie si de ce se foloseste, puteti afla in randurilede mai jos. Cititi cu mare atentie, mai ales in cazul in care v-a fost recomandat si dvs. sa urmati o astfel de procedura.

Ce este o microscopie speculara?

Microscopia speculara este o modalitate de diagnosticare pentru imagistica endoteliului corneean care permite observarea directa a caracteristicilor morfologice a celulelor endoteliale, fie intr-o clinica, fie intr-o banca de ochi. Imagistica endoteliala folosind un microscop specular este utilizata in mod obisnuit in evaluarea sanatatii endoteliului in diferite boli endoteliale. Poate fi efectuata procedura si pentru evaluarea corneei donatorului inainte de keratoplastie, si pentru urmarirea postoperatorie dupa keratoplastie.

Microscoape speculare – principii si tipuri

Reflexul luminii speculare cu lampa cu fanta este o metoda de rutina de evaluare a endoteliului corneean in clinici. Termenul „reflexie speculara” se refera la o situatie in care unghiul fasciculului de lumina reflectat formeaza un unghi egal cu cel al luminii incidente.

Microscopie SpecularaCelulele endoteliale au un indice de refractie mai mare de 1,336 pentru umoarea apoasa, si, prin urmare, poate fi imaginat deoarece stratul endotelial – interfata apoasa reflecta 0,022% din lumina proiectata.

Microscoapele speculare clinice sunt toate proiectate din microscopul specular original introdus de Maurice, pentru utilizare in laborator. Microscopul specular este un microscop de reflexie optica in care o fanta de lumina este focalizata pe suprafata endoteliala a corneei.

Razele de lumina reflectate in mod specular (ca oglinda) sunt focalizate pe planul filmului pentru vizualizare pe un monitor in timp real. Datorita designului sau, microscopul specular nu permite observarea razelor de lumina nespeculare.

Lumina care este reflectata de pe suprafata endoteliala este colectata de aceeasi lentila obiectiv si focalizata pe un plan de film sau pe un ecran de monitor video pentru examinare.

De ce sa alegeti Microscopie Speculara? Aria suprafetei imaginii reflex speculare depinde de curbura suprafetei reflectorizante. Exista multe tipuri de microscop specular care pot fi impartite in orizontal (utilizare clinica) si vertical.

Instrumentele disponibile in prezent pentru utilizare in clinici sunt de doua tipuri – modele epiteliale corneene de contact si fara contact, care capteaza imaginea si analizeaza morfologia celulelor endoteliale.

Instrumentul de contact are o lentila obiectiv care aplaneaza suprafata corneei. In timpul aplanarii, corneea este aplatizata si prin urmare, imaginea este marita. Instrumentele fara contact utilizeaza tehnologia automata de focalizare a imaginii.

Deoarece zona reflexului specular provine dintr-o suprafata curbata, zona reflexa speculara este mai mica decat metoda de contact.

Microscopia speculara in bancile ochilor

Microscopia speculara a corneei donatoare este o practica standard in evaluarea corneei donatoare si in evaluarea adecvarii pentru diferite tipuri de keratoplastie.

Microscopia speculara standard de banca de ochi permite evaluarea vederii marite a celulelor endoteliale centrale. Un microscop specular cu imagistica duala cu camp larg poate permite evaluarea unei zone mai mari a suprafetei endoteliale. C

orneele donatoare trebuie incalzite la 25°C inainte de evaluare. Timpul de incalzire necesar pentru obtinerea unei imagini endoteliale bune poate varia intre 45 de minute si peste 2 ore.

Conform criteriilor de evaluare a donatorului urmate de majoritatea bancilor de ochi si a chirurgilor corneei, corneea donatorului este potrivita pentru keratoplastia penetranta si keratoplastia endoteliala daca ECD este peste 2000 si, respectiv, 2200 celule/ mm2.

About ochelari.brasov

Check Also

Radiologie Brasov

Radiologie Brasov

In ce scopuri se face RMN-ul la cabinetul de radiologie Brasov? Imagistica prin rezonanta magnetica …

Close